Ak bujón, tak domáci

Pracovná vyťaženosť, starostlivosť o deti a rodinu, alebo iba obyčajná lenivosť, nás mnohokrát donúti siahnuť aj po takých výrobkoch, ako je bujón. Nebudeme si klamať. Zohriať vodu v hrnci, prihodiť pár kúskov zeleniny a kocku bujónu, si nevyžaduje žiadne kuchárske schopnosti a ani veľa času. Poznáme nespočetné množstvo rôznych chutí a druhov. Kým v minulosti, ste bežne v obchode dostali kurací, hovädzí a zeleninový , dnes v ponuke nájdete tiež hubové, rybacie, či  špeciálne kocky na prípravu guľášu, alebo kapustnice. Bujón dodá jedlu lepšiu a plnšiu chuť. Avšak spolu s ním konzumujeme aj celú chemickú tabuľku konzervačných látok a dochucovadiel. Ak sa používania tohto malého kuchynského zázraku nechcete vzdať, vyrobte si aspoň svoj vlastný, zdravý, chutný a domáci bujón.

kosti na polévku
 
Ako si pripraviť svoj vlastný bujón
 
Príprava je pomerne jednoduchá. Pokiaľ chcete mäsový bujón, tak urobte klasický vývar z kuraťa, hovädzieho, alebo bravčového mäsa. Záleží to len na vás.  Základ je použiť málo vody a vytvoriť naozaj silne koncentrovanú zmes. Nebojte sa mäso variť aj niekoľko hodín. Do hrnca prihoďte určite aj kosti. Konečný výsledok by sa mal podobať na poriadne hustú a mastnú polievku. Môžete použiť iba mäso, alebo k nemu prihodiť aj zopár kúskov zeleniny. S tou to však nepreháňajte, aby si výsledný produkt zachoval typickú mäsovú vôňu a chuť.
 
Podobným spôsobom si urobíte aj zeleninový bujón. Na jeho prípravu, použijeme samozrejme zeleninu. Čím viac druhov vyvaríte, tým bohatšiu chuť dosiahnete. Nešetrite najmä s koreňovou zeleninou, ako je mrkva, petržlen a zeler. K nej určite pridajte aj kaleráb, cibuľu a ak máte zvyšky karfiolu, či inej zeleniny, pokojne ju použite tiež.

kuřecí polívka
 
Uskladnenie
 
Či svoj vývar dochutíte, je len na vás. Korenie môžete používať bez obáv. Iné je to však v prípade soli. Ak chcete svoj domáci bujón uložiť do chladničky a spotrebovať ho do niekoľkých dní, pokojne ho osoľte. V prípade, že si ho chcete odložiť na horšie časy a uskladniť v mrazničke, soľ nepoužívajte vôbec, alebo iba vo veľmi malom množstve. Tá totiž zabraňuje úplnému zmrazeniu. Na druhej strane, malá štipka soli spôsobí, že bujón síce zamrzne, ale nie na kocku ľadu, takže ho budete môcť hneď po vybratí z mrazničky nabrať lyžičkou.
 

Ak bujón, tak domáci
3.9 (78%)10